2024-06-10

Enterprise Horizon: hogyan legyünk sikeresek a nemzetközi innovációs pályázatokon?

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) legújabb szolgáltatása, az Enterprise Horizon program információátadással támogatja az innovatív vállalkozásokat a világ legnagyobb kutatás-fejlesztés és innovációs programjában, Horizon Europe-ban való sikeres részvételben, illetve nemzetközi konzorciumok építésében. Mindez azon törekvések sorát erősíti, amelyek célja a magyar innovatív vállalkozások külpiacra lépésének támogatása, nemzetközi hálózatosodásuk elősegítése, és nem utolsó sorban nemzetközi források bevonása a magyar innovációs ökoszisztémába.

A NIÜ stratégiai célja az innovatív vállalkozások támogatása abban, hogy a nemzetközi innovációs ökoszisztéma szerves és aktív részévé váljanak. Ezt jelentősen támogatja a Horizont Európa program, amely az Európai Unió 95 milliárd eurós keretösszegű tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) célú, közvetlen pénzügyi támogatásokat biztosító alapja. Az ügynökség arra törekszik, hogy a magyar innovatív vállalkozások minél sikeresebben vegyenek részt az EU ezen kutatási és innovációs keretprogramjában: ezzel nemcsak bővítve a hazai KFI források horizontját, hanem bekapcsolva őket az európai innovációs hálózatokba is.

„A Horizon program erősen kompetitív pályázati rendszer, ahol a legjobb európai innovátorok (vállalatok, egyetemek, kutatók) és nemzetközi konzorciumaik kapnak támogatást innovációs projektjeik megvalósítására.  Az elérhető támogatások összege számottevő, ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy a programban való részvétel a magyar startupok és innovatív vállalkozások nemzetközi kapcsolatrendszerét is erősíti. Stratégiai célunk, hogy az innovatív vállalkozásaink a nemzetközi piacokon is sikeressé váljanak, az XPAND programunk után ezért indítjuk el az Enterprise Horizon programunkat, amelynek célja, hogy hozzásegítse az innovatív vállalkozásainkat ezekhez a forrásokhoz és hálózatokhoz – emelte ki Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója.

A NIÜ által kidolgozott felkészítési rendszerben a részvétel ingyenes, a személyes és az online workshopok során további kapcsolatok és partnerségek kiépítésére nyílik lehetőség, valamint a hazai jó példák, nyertes projektek tapasztalatai is bemutatásra kerülnek. A több lépcsős felkészítő program során bemutatásra kerül a Horizon Europe program struktúrája, a vállalkozások számára pályázható felhívások, azok feltételei, illetve a sikeres pályázást támogató tippek és trükkök. 

A program három, egymásra épülő felkészítő alkalomból áll, amelyeket külön-külön is igénybe lehet venni, de a Horizon Europe pályázatokban még nem jártas vállalatoknak javasolt a három képzési szinten egymást követően részt venni. A Start, azaz az első szint programja a Horizon Europe pályázati rendszerről ismeretekkel nem rendelkező, (ezen a pályán) „kezdő” pályázókat célozza meg. A Progress a második, haladó szint, ahol már elvárt, hogy a résztvevőknek legyenek ismeretei a Horizon Europe pályázati rendszeréről, és tudják körvonalazni, milyen pályázat/felhívás lehet érdekes számukra. Ezen a kurzuson részletesebben ismerhetik meg az egyes pályázati struktúrák felépítését, specifikus elvárásait, egyedi értékelési rendszereit, pénzügyi és elszámolhatósági kérdéseit. A Submit keretében egyéni pályázatok, illetve pályázati kezdeményezések támogatása valósul meg egy Horizon szakértőkből álló mentorállomány közreműködésével.

A programra itt lehet jelentkezni: https://niu.hu/project/enterprise-horizon